Renginiai

Pasirodė pirmasis Lietuvoje iliustruotas negalių žodynas vaikams „Žmogus su negalia irgi gali“

Lietuvos aklųjų biblioteka, aptarnaujanti visus, negalinčius skaityti įprasto spausdinto teksto, iš suomių kalbos išvertė ir elektroniniu formatu išleido iliustruotą negalių žodyną vaikams „Žmogus su negalia irgi gali“. Laisvos prieigos knygą kviečiame pavartyti paspaudus šią nuorodą.

Žodyne ne tik pristatoma 120 su negalia ir neįgalumu susijusių sąvokų, bet ir šiltų, betarpiškų iliustracijų pagalba formuojamas šiuolaikiškas, pagarbus ir priimantis požiūris į žmogų su negalia.

Į pasaulį pažvelgsime kiek kitaip“

„Projekto mintis – visuomenės švietimas apie negalią turinčius žmones tarp mūsų“, teigia Lietuvos kultūros tarybos finansuoto projekto „Renkuosi priimti kitokį“ vadovė Dalia Balčytytė. „Šis žodynas skirtas visiems vaikams ir gali būti pristatomas mokyklose, ypač žinant, kad nuo 2023 metų nei viena mokykla negalės atsisakyti priimti vaikų su negaliomis. O žodynas parengtas vadovaujantis lygiateisiškumo ir lygiavertiškumo principais: šie vaikai tarp mūsų, ir jie irgi viską gali. Vaikų, turinčių negalią, nereikia gailėtis – tai dar viena labai stipri šios knygos žinia, neišsakoma tiesiogiai, bet be galo stipriai juntama tarp eilučių, iliustracijose. Užvertę paskutinį „Žmogus su negalia irgi gali“ puslapį, į pasaulį pažvelgsime kiek kitaip“.

Adaptuojant knygą Lietuvai, reikėjo daug dirbti su nevyriausybinėmis organizacijomis. Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentas Kęstutis Vaišnora: „Kuo didesnį žinojimą mes visi turime, tuo mažiau baimės ir nerimo. Nuo pat mažens vaikams suteikime platų požiūrį, kurkime tokią aplinką, kurioje kiekvienas būtų priimtas, nepriklausomai nuo jo stiprybių, nes kiekvienas esame savaip stiprus. Be galo daug priklauso nuo aplinkos – kurtieji nebūtų žmonės su negalia, jei visi mokėtų gestų kalbą“.

Daugiau drąsos pažinti įvairovę

„Šiltos ir linksmos iliustracijos padeda suvokti negalią kaip natūralią mūsų pasaulio dalį, kuri yra įdomi ir nekelianti baimės. Nekantrauju šią knygelę perskaityti su savo vaikais, nes jos nuotaika leis be įtampos ir sutrikimo atsakyti į jiems kylančius klausimus apie žmones su negalia. Puiku, kad knygos tekstas parengtas lengvai suprantama kalba, dėl to ši vertinga informacija yra prieinama visiems“, papildo Simona Aginskaitė, Lietuvos negalės organizacijų forumo komunikacijos projektų vadovė ir dviejų vaikų mama.

Knygą „Žmogus su negalia irgi gali“ parašė Heini Saraste ir Kalle Konkkola, iliustravo Vaino Heinonen, iš suomių kalbos išvertė Viltarė Urbaitė. Elektroniniu formatu knyga išleista įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Renkuosi priimti kitokį“. Knyga viešai prieinama Lietuvos aklųjų bibliotekos svetainėje www.labiblioteka.lt.

___________________________

Danutė Balevičiūtė Įrašo autorius:
Danutė Balevičiūtė
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui




Ankstesni įrašai


Kai aplinkui niūru ir tamsu, gruodžio 13 - ąją minime šv. Liuciją, Šviesos dieną. 

Gerb. Mokytojai, mokiniai ir bendruomenės nariai,

prašome peržiūrėti skaidres, kurias paruošė 8a klasės moksleivės: Giedrė ir Barbora. Tikimės, kad atkreipsite dėmesį į siūlymus kaip taupyti elektrą ir vandenį, o žinias pritaikysite savo kasdienybėje. Prisidėkite prie gamtos tausojimo, būkite sąmoningais vartotojais.

Miela Vilniaus Naujininkų progimnazijos bendruomene,

kviečiame Jus rašyti šventinius sveikinimus vienas kitam

nuo gruodžio 9 d. iki gruodžio 18 d. virtualiame  „Kalėdiniame pašte“.

Norint parašyti sveikinimą spauskite čia:

Baigėsi mokyklos bendruomenės  kalėdinio karpinio - eskizo langui puošti konkursas ,,Kalėdinis miestas“.

Karpinio eskizus atsiuntė 165 dalyviai. Skelbiu komisijos rezultatus:

Vilniaus Naujininkų progimnazijos 4c klasės moksleiviai :  Oskar Sirotenko,  Benas Audenis  dalyvauja respublikiniame moksleivių integruoto technologijų ir dorinio ugdymo konkurse - parodoje ,,Kūryba ir saviraiška asmenybės dvasiniam pasauliui".