Renginiai

Ką daryti, jei vaikas pabandė alkoholio ar narkotikų?

Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras gali Jums padėti. Jie Vilniuje ir Vilniaus rajone organizuoja Ankstyvosios intervencijos programos vykdymą paaugliams nuo 14 metų, kurie turi eksperimentavimo su alkoholiu ar psichoaktyviosiomis medžiagomis, patirties.

Alkoholis ir narkotikai – dažni svečiai paauglystėje

Siekis viską išbandyti lemia, kad paauglystė yra tas laikas, kada dažniausiai pradedama vartoti alkoholį ar narkotikus.  Šios medžiagos smegenyse sukelia pažinimo, asmenybės raidos sutrikimus, jas vartojantys paaugliai turi prastesnę atmintį, daugiau dėmesio sutrikimų, sunkiau valdo emocijas.

Pradedama nuo eksperimentavimo

Pirmiausia paaugliai pabando, tai daro nereguliariai. Vartojimo intensyvumas neretai priklauso nuo pirmųjų bandymų patirties ir draugų įtakos. Visgi svarbu žinoti, kad tas pats psichoaktyviosios medžiagos kiekis paauglį veikia skirtingai negu suaugusįjį: kuo jaunesnis amžius, tuo mažesnio kiekio užtenka, kad atsirastų priklausomybė.

Kaip atpažinti?

Nereikia būti specialistu, kad suprastumėte, ar Jūsų vaikas eksperimentuoja su  psichoaktyviosiomis medžiagomis, – tai gali išduoti kvapas, išvaizda ar elgesys. Jei paauglys rūkė kanapes, akys gali būti paraudusios ir primerktos, vyzdžiai susitraukę. Jei buvo vartoti alkoholiniai gėrimai, vyzdžiai bus išsiplėtę, bus sunku sukoncentruoti žvilgsnį. Žaizdos aplink burną, dažų dėmės ant drabužių, nuolatinė sloga, buitinės chemijos kvapas gali būti ženklas, kad vaikas svaiginasi lakiosiomis medžiagomis.

Kaip reaguoti?

Žinia, kad jūsų vaikas išbando ar vartoja psichoaktyviąsias medžiagas, gali būti netikėta, todėl paprastai kyla daug emocijų. Visgi svarbu susivaldyti, neatstumti vaiko, o jam padėti – pasikalbėti, išklausyti ir imtis veiksmų nurimus. Nežinojimas, ką daryti, dažnai paskatina atidėti sprendimą dėl pagalbos vaikui. Neatidėliokite – kuo anksčiau reaguojama, tuo lengviau paaugliui atsisakyti žalingų įpročių!

Kaip padėti vaikui?

Paskatinti vaiką dalyvauti Ankstyvosios intervencijos programos užsiėmimuose – tai mokslo ir faktiniais duomenimis pagrįsta tarptautinė programa, skirta 14–21 metų jaunuoliams, kurie eksperimentuoja su alkoholiu ar narkotikais, bet dar nėra priklausomi nuo jų. Ja siekiama motyvuoti jaunimą atsisakyti vartojimo: paneigti su vartojimu susijusius mitus, sužinoti apie vartojimo rizikas ar žalą, geriau suprasti save bei keisti elgesį.

Ankstyvosios intervencijos programa trunka iki 10 valandų, kurios apima pradinį ir baigiamąjį pokalbius bei 8 valandų praktinius užsiėmimus grupėje. Dalyvavimas grupėje yra konfidencialus.

Kuo ši programa išskirtinė?

  • Suteikia galimybę atvirai kalbėtis jaunimui aktualiomis temomis be smerkimo ar moralizavimo.
  • Ugdytis kritinį mąstymą, reflektuoti savo jausmus, būti suprastiems.
  • Ieškoti atsakymų kartu su bendraamžiais per interaktyvius metodus.
  • Būti psichologiškai atsparesniam, keisti savo pasirinkimus ir gauti vienam kito palaikymą.

Kaip užsiregistruoti?

Užpildyti prašymo formą internetu https://bit.ly/2m9c1I8

Atsiųsti prašymą el. paštu intervencija@vvsb.lt

Atvykti į Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biurą adresu Polocko g. 12-2, Vilnius.

Pasiteirauti daugiau apie programą telefonu +370 659 92 694.

Šiuo metu yra renkama nauja grupė!

Daugiau informacijos apie programą:

https://ntakd.lrv.lt/lt/prevencija/ankstyvoji-intervencija

https://www.vvsb.lt/ankstyvosios-intervencijos-programa/

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuras

 

___________________________

Danutė Balevičiūtė Įrašo autorius:
Danutė Balevičiūtė
Direktoriaus pavaduotoja ugdymui




Ankstesni įrašai


Mieli Tėveliai,  

maloniai kviečiame Jus rugsėjo 25 d. 18.00 val. į visuotinį 1-5 klasių tėvų susirinkimą.

Paskaitų - diskusijų metu kartu su tėveliais kalbamės apie vaikų visapusiškos asmenybės ugdymą, siekiant padėti pažinti bei suprasti savo vaikus, ieškosime probleminių vaikų ugdymo situacijų sprendimo. Tai tėvų ir kitų ugdytojų (pedagogų, įtėvių ir globėjų, senelių, auklių ir kt.) mokymo programa, kurios metu geriau pažinsite save ir savo vaikus bei rasite atsakymus į problemines vaikų ugdymo situacijas. Nuo tinkamo auklėjimo priklauso vaikų harmoningo ugdymosi sąlygos ir branda.

3a klasės mokiniai pasaulio pažinimo pamokos temą "Kas rieda bėgiais?" nagrinėjo Lietuvos Geležinkelių muziejuje.

Rugsėjo 13 dieną Vilniaus Naujininkų Seniūnų tarybos pirmininkė ir jos pavaduotojos dalyvavo Vilniaus mokinių savivaldų informavimo centro rudens forume 2019, kuris vyko  Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje.

Vilniaus Naujininkų mokykloje mokiniai 2019-2020 m.m. gali rinktis šiuos būrelius: