Renginiai

Respublikinis projektas "Gyvoji Žemė. Gyvūnai – mūsų mokytojai". Jaguaras

Vilniaus Naujininkų progimnazijos 5a ir 7a klasių mokiniai dalyvavo projekte ,,Gyvoji gamta.Gyvūnai-mūsų mokytojai", kuris  užtruko du mėnesius.Vaikai atsakingai rinko informaciją įvairiuose šaltiniuose,patys kūrė,ieškojo jaguaro dorybių,kurios padėtų žmogui.Mokiniai labai daug sužinojo apie saugomus gyvūnus,kodėl jie nyksta,kaip jiems galima padėti.Projektas praturtino jų žinias,sužadino domėjimąsi gyvąja gamta.

                                                          Jaguaras

Jaguaras plėšrus žinduolis. Vieniši gyvūnai. Kūnas labai tvirtas ir raumeningas. Kailis rausvai gelsvas su juodomis žiediškomis dėmėmis. Ilgis-150-18cm. Svoris 55-100kg (patelės) 68-136 kg (patinai).

Gyvena Pietų Amerikos centrinėje dalyje, visoje Centrinėje Amerikoje išskyrus salas bei Meksikoje. Įprastai gyvena lietaus ir rūko miškų dideliuose masyvuose, bet ypač prie didesnių upių, atvirose, sezoniškai apsemiamose šlapynėse ir sausose pievose.

Jaguarai gerai laipioja medžiais, bet medžioja ant žemės ir dažniausiai naktį. Medžioklės plotas priklauso nuo grobio gausos. Jei jo daug, užtenka nedidelio ploto. Jei mažai, teritorija gali apimti net 500 kvad.km. Nedidelius atstumus gali bėgti labai greitai. Medžiojantis jaguaras nusižiūri auką ir stengiasi prie jos priartėti. Tuomet staiga puola.

Jaguarai gerbiami kaip labai stiprūs ir galingi sutvėrimai. Indėnai tikėjo, kad jaguaro kūne įsikūnijusi šamano ar liaudės gydytojo siela. Jie įkūnija agresyvumą ir galią. Jaguaro tvirtas kūnas sudėtas taip, kad jis galėtų nukeliauti daugelį kilometrų tuščiu skrandžiu, ieškodamas maisto. Jie labai vikrūs, puikiai karstosi medžiais. Jie tarsi moka pasiekti savo tikslus ir įgyvendinti svajones atkaklumu ir lankstumu.

Jaguaro savybės, kurios tiktų ir žmogui.

Stiprumas, agresyvumas, galia, tvirtumas, atkaklumas, vienišumas.                                                 

Eilėraštis

Jų daug ir skirtingų,

Jos didelės katės.

Mėgsta laipioti medžiais,

Bet medžioja ant žemės naktį...

Jų tvirtumas ir galia,

Užburia mane.

 

JAGUARAS

Jaguaras - katinų šeimos, didžiųjų kačių  pošeimio, panterų genties plėšrusis žinduolis.

Jaguaras išvaizda labai panašus į leopardą, tik stambesnis.

Kūnas labai tvirtas, raumeningas. Jaguaro ilgis yra apie 150cm-180cm.

Svoris gali siekti apie 68kg-136kg.

Kailis rausvai gelsvas su juodomis žiediškomis dėmėmis. Jaguarai gyvena Pietų Amerikos centrinėje dalyje, išskyrus salas. Jaguarai medžioja kone viską-nuo pelės iki elnio. Jaguaras gerai plaukia, jo grobiu gali tapti varlės, žuvys, vėžliai, net aligatorių jaunikliai. Sumedžiojęs didesnį grobį  pirma nusitempia į slėptuvę, likučius užkasa, kad galėtų pasisotinti vėliau. Jaguaro jaunikliai gimsta akli ir kurti, praregi po dviejų savaičių. Būdami 6 mėnesių, lydi motiną medžioklėje. Motina jauniklius prižiūri 2 metus, po to jie tampa savarankiški ir kuria savo šeimas. Daugumoje Amerikos valstijų, jaguaras buvo jėgos ir galios simbolis. Buvo vaizduojamas ant daugumos meno dirbinių. Vėliau tapo net šalies nacionaliniu gyvūnu ir net buvo vaizduojamas šalies herbe.

  1. Jaguarų ir žmonių panašių savybių nėra tiek daug. Kelios iš jų tai būtų gyvenimas šeimose, jauniklių atsivedimas, jų priežiūra. Panašūs yra net medžiojimo instinktai, kad išlikti.

Tas pačias savybes, kaip greitis, stiprybė, užsispyrimas ir ištvermė turi ir žmogus.

Juk mes taip pat geri plaukikai, kaip ir jie.

 

  1. Eilėraštis.

Jaguaras ne kačiukas,

Nors į jį ir panašus.

Gaudo jis ne tik peliukus,

Bet ir aligatorius baisius.

___________________________

Stasė Bakaitienė Įrašo autorius:
Stasė Bakaitienė
Chemijos mokytoja




Ankstesni įrašai


„Gerumas mūsų rankose“- tęstinis projektas, kuris jau antrus metus vykdomas mūsų progimnazijoje. Projekto metu mokiniai dovanoja nors truputėlį džiaugsmo esantiems bėdoje.

Mūsų progimnazijos 5,6,7,8 kl.komandos lapkričio 25 d.dalyvavo konkurse ,,Ekologiškumo virusas plinta 2020".

Artinantis didžiosioms metų šventėms, vis dažniau pagalvojame apie dovanas, kuriomis norėsime pradžiuginti savo artimuosius. Turbūt daugelis sutiks, kad nemažiau už pačią dovaną svarbus yra ir jos įpakavimas. Todėl lapkričio 27 d. Socialinių mokslų, dorinio ugdymo, menų ir technologijų metodinės grupės nariai rinkosi į kūrybines dirbtuves „Eko valanda“. 

,,Gyvosios planetos“ komanda spalio mėn. Paskelbė naują projektą, skirtą gyvybei, gyvenančiai Žemėje ,,Gyvoji Žemė. Gyvūnai- mūsų mokytojai“. Jo tikslas – pažvelgti į kitas gyvybės rūšis, siekiant pažinti, mokintis iš jų, gerbti, puoselėti gražų, harmoningą santykį su jomis.
8a klasės moksleiviai ir mokytoja N. Misiukonienė su dideliu džiaugsmu prisijungė prie šio projekto. 

6b klasės mokiniai ir mokytoja V.Sivickienė dalyvauja projekte ,,Gyvoji Žemė. Gyvūnai- mūsų mokytojai”. Šis projektas, skirtas gyvybei, gyvenančiai Žemėje. Jo tikslas – pažvelgti į gyvybės rūšis, siekiant pažinti, mokytis iš jų, gerbti, puoselėti gražų, harmoningą santykį su jomis.